Tilbake til diett.no

Terms: Adi – Akseptable Daglige Inntak



ADI – Akseptable Daglige Inntak

(kilde: Norske anbefalinger for ernæring og fysisk aktivitet, Sosial- og helsedirektoratet. Oslo 2005.)

Anbefalt inntak av næringsstoffer, angitt per person og dag, til bruk ved planlegging av kosthold til grupper av personer.

Anbefalingene for inntak av næringsstoffer tar sikte på å gi retningslinjer for ernærings­messig sammensetning av et kosthold som danner grunnlag for en generelt god helse. Anbefalingene for hvert enkelt næringsstoff er basert på den i dag tilgjengelige viten­skapelige dokumentasjonen. Anbefalingene kan ikke ses på som definitive og vil revide­res når ny kunnskap kommer til. Anbefalingene tar utgangspunkt i dagens kosthold og nåværende ernæringssituasjon i de nordiske land og tar sikte på å gi grunn­lag for planlegging av et kosthold som er sammensatt slik at det:
1. tilfredsstiller de primære behov for næ ringsstoffer, dvs. sikrer de fysiologiske be hov i forbindelse med vekst og funksjon,
2. gir forutsetninger for en generelt god helse og minsker risikoen for sykdommer som har sammenheng med kostholdet.
Anbefalingene gjelder primært for grupper av friske mennesker. Ved sykdom og for grupper med spesielle behov må kosthol­dets sammensetning tilpasses i forhold til de krav som foreligger.
Sammensetningen av kostholdet varierer vanligvis fra måltid til måltid og fra dag til dag. Anbefalingene gjelder i prinsipp for gjennomsnittskosten i en lengre periode, dvs. en uke eller mer. Verdiene i anbefa­lingene refererer til de mengder som skal spises. Derfor skal det tas hensyn til tap av næringsstoffer ved tilberedning m.v. når man planlegger på basis av anbefalingene.

Anbefalingene bør brukes som retnings­linjer ved planlegging av kosthold for grup­per. De kan også brukes som grunnlag for undervisning og opplysning om kosthold, for mat- og ernæringspolitikk og ved vurde­ring av kosthold.

Anbefalingene omfatter:

  • Anbefalinger for fordeling av energigi- vende næringsstoffer (fett, karbohydrat, protein) som andel av totalt energinntak (E%), og anbefalinger for inntak av kost- fiber.
  • Anbefalinger for inntak av vitaminer og mineralstoffer. Verdiene inkluderer en sikkerhetsmargin som tar høyde for for skjeller i behov og fysiologiske forhold. Et kosthold som inneholder de anbefalte nivåer dekker derfor sannsynligvis beho- vet hos så godt som hele befolkningen.
  • Anbefalinger for inntak av salt.
  • Anbefalinger for inntak av alkohol.
  • Referanseverdier for energiinntak.
  • Anbefalinger for fysisk aktivitet.

Det er også gitt normer for vurdering av lave og høye inntak av næringsstoffer, se vedlegg.
I forbindelse med noen anbefalinger er det henvist til enkelte kapitler i Nordic Nutri­tion Recommendations 2004 (NNR 2004) fordi det her gis utfyllende kommentarer og forklaringer. NNR 2004 kan bestilles fra Nordisk ministerråd www.norden.org