Moderatorkontrollpanel ]

Solbær - det nye superbæret

Solbær - det nye superbæret

Innlegg alvhild » Fre Aug 16, 2013 6:34 am

De britiske solbærdyrkerne i The Blackcurrant Foundation omtaler nå solbær som "the no. 1 superfruit", altså som den frukten - eller rettere sagt det bæret som inneholder flest sunne næringsstoffer.

Helse i hvert bær
Det er særlig innholdet av anioksidanter som fremheves, og man bygger det på vitenskapelige sammenligninger av 20 vanlige bær og frukter. Retorikken er spesifikt rettet mot blåbær, som inntil nå har sittet på sunnhetstronen. Det er også gjort forsøk som tyder på at aktivstoffene i solbær bidrar til å styrke immunforsvaret og bekjempe infeksjoner. Det er særlig to av antioksidantene (i tillegg til C-vitaminet) som forskerne interesserer seg for; flavanoider og anthocyaniner, som er det fargestoffet som gir solbærene den mørke fine fargen.

Solbærets opphav
I den tidlige middelalder ble solbær brukt til å brygge vin og øl av de franske Trappistmunkene, som også var kjent for sin aromatiske solbærlikør cassis. Også bladene fra solbærbusken ble ansett for å være nyttige, og ble brukt mot gikt, urinveissykdommer og astma.

Kolonistene tok solbærbusken med til Amerika på slutten av 1700-tallet. Solbær ble raskt populært, men suksessen fikk en brå slutt. På 1900-tallet ble det i Amerika utstedt forbud mot å dyrke solbær, da de kunne smitte pinjetrærne med sykdommen 'white pine blister rust disease'. Pinjetrær var meget viktige i den amerikanske treindustrien, og måtte derfor beskyttes mot solbærenes smittefare. Forbudet ble opphevet så sent som i 1966, men det er fremdeles stater i USA hvor det er forbudt å dyrke solbær.

Under 2. verdenskrig, da det var mangel på vitaminrik mat i England, oppfordret de engelske myndighetene befolkningen til å dyrke og spise solbær. Solbærenes høye innhold av vitamin C kunne bl.a. motvirke skjørbuk, og i løpet av få år steg den engelske produksjonen av solbær drastisk. Fra 1942 ble solbærsaft delt ut gratis til engelske barn. Solbær er pr. i dag stadig populært i England.

Bruk av solbær
Solbær kan brukes til mye mer enn marmelade og syltetøy. Av bærene kan du f.eks. lage smoothies, saft, likør, gelé, kaker, dessertsaus. I en grønn salat er bærene flotte og smakfulle og vil sette en pikant smak på salaten. Tørkede solbærblader kan du bl.a. bruke i te (tørk dem selv i ovnen ved 30°C).

Har du fått myggstikk, kan du gni et solbærblad på stikket og kløen forsvinner raskt.

Så det er all grunn til å se fram mot sensommer og solbærsesong!


Kilde: www.frukt.no
Alvhild Frøland
Ernæringsfysiolog

Randabergveien 300
4070 Randaberg

http://www.sunnmedmat.no
http://www.raft-klinikken.no
alvhild
 
Innlegg: 2
Registrert: Ons Jun 05, 2013 11:54 am
Bosted: Randaberg

cron